сряда, 1 март 2017 г.

КАК СЕ ПРАВИ И ОФОРМЯ ПИТКА- СТЪПКА ПО СТЪПКА С ВИДЕО















  • 1ч ч топло прясно мляко
  • 100 мл хладка вода
  • 20 г мая
  • 1 ч л захар
  • 1 ч л сол
  • 2 с л олио
  • 800 г брашно
  • 1 яйце
  • 200 г натрошено сирене
  • олио за намазване



  • В гореща вода се разтваря маята със захарта и се оставя да шупне. Сипва се в средата на пресятото брашно, добавя се топлото прясно мляко, солта, олиото и белтъка на яйцето, а жълтъка е за намазване на питката.
    Замесва се меко тесто и се оставя да втаса. После се разделя на 5 части.
    Три от тях се разточват на еднакви кръгове, намазват се с масло или маргарин, поръсват се с малко натрошено сирене и се нареждат един върху друг.Нарязват се на 8 триъгълника.Вземат се връхчетата от центъра и се обръщат назад.Като се навие до края се обръща така,че да се образува желаната форма.Останалите топки тесто една по една се разточват на правоъгълник, намазват се с масло и се поръсват със сирене. Навиват се всички на отделно руло.Така оформеното руло срежете на 4 цилиндъра, а всеки от тях се срязва по диагонал.
    Подреждат се като листенца около центъра.Като се оформи,се оставя да втаса.Намазва се с жълтък и малко вода и се пече на 180 градуса.Като е готова питката се поръсва със студена вода и се покрива,за да остане мека.

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар